Mullistava keksintö tekee pyykinpesusta kivaa!

Kuvassa näkyy uusi pesukoneeni ja uusi kuivausrumpuni. Jälkimmäinen tunnetaan myös nimellä salaattilinko.

Olen nyt testaillut käsikäyttöistä WonderWash-pesukonetta useampaan kertaan käyttäen eri pesuaineita ja pesten erityyppisiä pyykkejä. Ensimmäinen käyttökerta vakuutti heti pesutuloksellaan, mutta epäilyjeni mukaisesti paljasti pyykit litimäriksi pesun jälkeen.

Olin lukenut, että pyykit saisi huomattavasti kuivemmiksi salaattilingossa, ja kun YouTube-videot vahvistivat väitteen, päätin ostaa hyväksi kehutun salaattilingon, jonka löysin 75 prosentin alennuksella kotimaisesta verkkokaupasta. Linko maksoi alle neljä euroa!

Seuraavilla käyttökerroilla pääsin siis testaamaan pesukoneen lisäksi myös uutta ”kuivausrumpua”. Kerrotaan kuitenkin ensin WonderWashin pesutuloksesta ja veden- ja pesuaineenkulutuksesta.

WonderWashia on helppo käyttää eli veivata. Voimaa ei juurikaan tarvita, eli koneen käyttö ei käy käsitreenistä minulle, joka on tottunut viiden kilon painoihin. Parin minuutin veivaamisen jälkeen pyykit joka tapauksessa ovat puhtaat ja raikkaat. Itse testaan pyykkien puhtauden mm. haistamalla kainaloiden kohdat eri paidoista. Jos ne ovat raikkaat, silloin koko vaate taatusti on.

Myös tietyt tahrat selvästi hälvenivät jopa viileämmässä vedessä, mutta tahrojen puhdistumiseen vaikuttaa paljolti myös valittu pesuaine. Yleisesti WonderWashista sanotaan, että se pesee pyykit kuin pyykit raikkaiksi, mutta ei irrota tahroja yhtä hyvin. Omat likapyykkini ovat harvoin erityisen tahraisia, mutta jos niin olisi, antaisin pyykkien ensin liota pesuvedessä jonkin aikaa, ja aloittaisin veivaamisen vasta sitten.

WonderWashin mukana tulleissa ohjeissa kerrotaan kulutuksesta seuraavaa: kilo pyykkiä vaatii vajaa kolme litraa vettä pesuun, ja saman verran huuhteluun, eli vajaa kuusi litraa. Pesuainetta tarvitaan kaksi ruokalusikallista, ja pesuaika on 1 minuutti ja 25 sekuntia, huuhteluaika puolestaan puoli minuuttia. Jos pyykkiä on enemmän kuin kilo, tarvitaan suhteessa vielä hitusen vähemmän vettä ja pesuainetta. Täydeksi koneelliseksi lasketaan 2,2 kiloa pyykkiä, mikä tuntuu järkevältä, jos vertaa WonderWashia perinteiseen pesukoneeseen, jonka maksimitäyttömäärä on viisi kiloa.

Perinteisten pesukoneiden vedenkulutus vaihtelee reilusti, mutta Työtehoseuran tutkimuksessa, jossa testattiin yhdeksää eri pesukonetta, ilmoitetaan vedenkulutukseksi keskimäärin 12 litraa kiloa kohden kirjopesuohjelmissa, ja 29 litraa hienopesuohjelmissa.

Lisäksi monet pesukoneet tarjoavat lisähuuhtelumahdollisuuden, sillä riittämätön huuhtelu on havaittu ongelmaksi eri pesukonetesteissä. Lisähuuhteluja valitessa vedenkulutus luonnollisesti vain kasvaa. Näiden tietojen valossa WonderWash vaikuttaa toimivan tuntuvasti pienemmillä vesimäärillä.

Pesuaineannostelun kohdalla huomasin, että kaksi ruokalusikallista pesuainetta kiloa kohden oli liikaa tiettyjen pesuaineiden kohdalla. Reilusti vähempikin siis riittää. Nestemäisen pesuaineen kohdalla alle ruokalusikallinenkin kiloa kohden oli liikaa yhden pesuaineen kohdalla. Kannattaa siis aloittaa annostelu varovasti, ja lisätä pesuaineen määrää vain, jos pyykki ei parin minuutin veivaamisen jälkeen ole puhdasta.

Kaiken kaikkiaan WonderWash on mainio vehje, jota jään ehdottomasti käyttämään. Varsinkin tiettyjen pyykkien kohdalla perinteinen pesukone häviää kouraisevasti WonderWashille ajassa ja kulutuksessa. Nykyäänhän on tavallista, että uudet pesukoneet, jotka väittävät käyttävän vain vähän vettä, pesevät mielellään pyykkiä kaksi tai kolmekin tuntia. ”Lyhyt”ohjelmalla pesuaika voi kaventua tuntiin tai pariin.

Jos taas kone tarjoaa esim. vain 20 minuutin pesuohjelman, saattaa olla, että lämpötilaa ei saa itse säätää 60 asteeseen saati lämpimämmäksi, vaan 40 astetta on maksimi. WonderWashiin puolestaan voi kaataa juuri sen lämpöistä vettä kuin pyykit vaativat, ja silti veivausaika on vain muutamia minuutteja.

Pelkkiä kehuja WonderWash ei silti suinkaan saa. Kevyt ja kovin muovinen kone ei lupaa vankkaa ja vakaata käyttötulevaisuutta teippauksineen, mutta voi toki silti palvella vuosikausia. Sillä ovathan perinteisetkin pesukoneet pitkälti muovia, ja muoviltahan kestää ikuisuus hajota luonnossa, eli se kuitenkin on monin tavoin hyvin vahva materiaali.

Teippiasia on silti aika uskomaton: kun sain koneen ja nostin sen laatikosta, siinä oli teippiä, joka oli jo osittain rikkoutunut. Luulin teipin olevan vain jokin pakkaussuoja tms., ja revin sitä pois sen verran kuin sitä helposti irtosi. Kone jäi läheltä katsottuna rumannäköiseksi teippikohdasta, mutta en välittänyt siitä.

Kolmannella pesukerralla juuri teippikohdasta alkoi kuitenkin pursuta pieniä saippuakuplia koneen ulkopinnalle, ja silloin tiesin varmaksi, että rikkoutunut teippi oli sittenkin merkittävä osa konetta eikä sitä suinkaan olisi saanut repiä pois.

Niinpä teippasin koneen itse paljon jykevämmällä teipillä ja koristelin sen samalla kauniimmaksi. Teippiasia on siis nyt kunnossa, mutta tuntuu silti käsittämättömältä, että pesukoneen kaltainen kapistus rakennetaan ja pysyy koossa osittain teipin avulla!

Entäs se kuivausrumpu eli salaattilinko? Se toimii aivan loistavasti! Se nimensä mukaisesti linkoaa likomäristä tekstiileistä ylimääräisen veden pois. Lopputuloksena on kostea vaate, josta ei enää valu tippaakaan vettä, kun sen asettaa henkarille tai pyykkitelineelle kuivumaan.

Alla testasin linkoa ensimmäistä kertaa. Laitoin siihen pörrösukan, suljin sitten kannen, ja aloin veivata. Linko pyörii niin kovaa vauhtia, että kannessa onkin kätevä pysäytysnappula. Kun lingottuani sukan nostin sisäkorin ulos, kulhoon jäi valtavasti vettä. Tuo kaikki vain yhdestä sukasta!

Kun olin todennut lingon toimivaksi, kokeilin reilumpia pyykkimääriä. Kahdesta turkoosista paidasta irtosi niistäkin reilusti vettä. Sähkötöntä, näppärää ja nopeaa! Ja kivaa; moni sanoi YouTube-videoissakin, että ”now comes the good part”, kun pyykinpesussa päästiin linkousvaiheeseen.

Se johtuu toki siitä, että salaattilingolla ei uskoisi saavan tällaista jälkeä aikaan. Nimenomaan pyykkien märkyys on käsikäyttöisten pesukoneiden suurin (ja ainut?) ongelma, joten on mahtavaa, että siihen on näin hieno ratkaisu.

Vain aika näyttää, kuinka kauan laitteet palvelevat. Hurjan mukavaa niitä ainakin nyt on käyttää! Rahallinen satsaushan oli varsin pieni, mutta en silti ostanut vekottimia kertakäyttömielessä, vaan haluan niiden palvelevan pitkään.

10 vastausta artikkeliin “Mullistava keksintö tekee pyykinpesusta kivaa!

  1. Huvitti – silleen hyvässä mielessä – tää postaus. Näin sut sieluni silmin veivaamassa naureskellen pörrösukkaa salaattilingossa kuivaksi. Mahtavaa, että pelittävät. Toivotaan, että pitkään.

    Nyt teki mieli mennä ”piruuttaan” ostamaan salaattilinko ja vähän veivailla… :Dv

    Tykkää

    1. Hauskaa, että huvitti! Ja hienosti arvasit fiilikseni salaattilingolla veivaamisen suhteen! :D Pörröinen sukka olikin hyvä testattava, koska se oli erityisen märkä ja painava materiaalinsa vuoksi.

      Kunpa vehkeet tosiaan toimisivat kauan. Salaattilingolla on vuoden takuukin (mikä on aika juttu muutaman euron tuotteelle), mutta oikeaoppisesti laitteella on toki tarkoitus lingota vain ruoka-aineita.

      Salaattilingossa voi muuten myös pestä vaatteita! Se onkin kätevä esim. ”arkojen” (alus)vaatteiden kohdalla, koska niitä ei mielellään laita rikkoontumaan/värjääntymään perinteiseen pesukoneeseen. Jos siis innostuisit hankkimaan lingon veivailun vuoksi, niin eri käyttötarkoituksia ainakin löytyy. ;)

      Tykkää

  2. Mielenkiintoiset ratkaisut luontoystävällisempään pyykinpesuun! En yhtään epäile, etteikö tällaiset aikuisten pyykit saisi tuolla tavalla puhtaaksi. Loistava idea myös mökille.

    Tykkää

    1. Kiva, että miellyit tällaisiin pesuvehkeisiin! Aikuisten pyykit näillä tosiaan saa vaivatta puhtaiksi ja kuivemmiksi, ja mökille laitteet ovat ihanteelliset jopa niille, jotka eivät halua (kaupunki)asuntoonsa mitään näin ”alkeellista”. :)

      Tykkää

  3. Hienoa että pyykkikone toimii ja samoin salaattilinko. Teippi kuulostaa vähän erikoiselta rakennusmateriaalilta tavaralle, jonka on tarkoitus kestää vettä, mutta toivottavasti kone kestää käytössä.

    Tykkää

    1. Hyvin ovat juu toimineet, mutta teippiratkaisu on tosiaan kummallinen. Pesukoneen puoliskot on yhdistetty sisäpuolelta muin konstein, ja teippiä on vain ulkopuolella, mutta kovin hyvin kiinnitys ei kuitenkaan ole pelannut, koska saumakohtaa piti jo itse vahvistaa. Uskon silti, että kestää teipattuna käytössä pitkään, mutta eihän uusi kone silti saisi mitenkään näin heppoinen olla!

      Tykkää

  4. Hei, miten koneet ovat kestäneet käyttöä? Ja mistä tilasit pesukoneen, entä salaattilingon? Mökille etsin ratkaisuja pyykinpesuun :)

    Tykkää

    1. Moi!

      Tilasin firmalta suoraan USA:sta: https://www.laundry-alternative.com/our-products/the-wonderwash/

      Kone piti ensin tullata, ja myös oikeaa tullauskategoriaa oli vaikea keksiä muovi”koneelle”, joka ei kuitenkaan oikeasti ole kone (siinä ei ole moottoria, paristoja ym.). Tuotteen lopullinen hinta määräytyy sen mukaan, meneekö ehdottamasi tullauskategoria läpi vai ei.

      Jos kotimaasta tilaaminen kiinnostaa enemmän, eri niminen mutta täysin samanoloinen kone löytyy ainakin kahdesta lähteestä:

      (sittemmin tuote on poistunut)

      (sittemmin tuote on poistunut)

      Salaattilingon tilasin Verkkokauppa.comista, mutta sekin on sittemmin poistunut myynnistä.

      Tuotteet ovat kestäneet käytössä hyvin. Tosin viime aikoina käyttöä on ollut äärimmäisen vähän, koska minua odotti uusi pesukone talossa, johon muutin. Uskallan silti suositella laitteita: pesukone todella pesee pyykit raikkaiksi, ja lingolla vaatteet saa paljon kuivemmiksi. :)

      Tykkää

  5. Pyykin kuivaamiseen voi käyttää käsikäyttöistä mankelia kuten pulsaattori pesukoneissa oli.

    Tykkää

Jätä kommentti